ÇANAKKALE AYVACIK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İş Kazalarında Yapılması Gereken İş ve İşlemler

İş Kazalarında Yapılması Gereken İş ve İşlemler



         Okul/Kurumunuzda 657 sayılı kanuna tabi çalışanlar ile 4857 sayılı kanuna tabi çalışanlar (ÜCRETLİ ÖĞRETMEN-TYP İŞKUR DAİMİ İŞÇİ) ayrıca 696 KHK'ye tabi çalışanlar için; bir iş kazası olması halinde yapılacak işlemler!


       1 - Herhangi bir iş kazasının gerçekleşmesinin ardından olay yerinde bulunanların ya da olay yerine ilk gidenlerin yapması gereken işlemlerin başında; işyerinde mevcut olması durumunda işyeri hekimine veya diğer sağlık personeline haber verilmesi gelir. İşyerinde hekim veya diğer sağlık personeli bulunmaması durumunda ise doğrudan 112 aranarak ambulans çağrılması gerekmektedir. İlkyardımcı sertifikasına sahip personel varsa ilkyardım uygulanmalı.

    2 - Olayın resmi olarak kayıt altına alınabilmesi için, bağlı bulunulan kolluk kuvvetlerine (polis - 155 ya da jandarma - 156) birimine de haber verilmesi gerekmektedir. Polis veya jandarma tutanaklarının bir örneği dosyalama için saklanmalıdır. Yangın ihtimalinin bulunması durumunda ise derhal İtfaiye (110) aranmalıdır.

       3 - İlk yapılacak işlemlerden bir diğeri ise güvenlik önlemlerinin alınmasıdır. İş kazasının olduğu yerde yeterli güvenlik önlemleri tam olarak alınmadan kazanın olduğu bölgeye yaklaşılmamalıdır. Aksi takdirde başka bir kazanın daha gerçekleşmesi ihtimal dahilindedir.

    4 - Kaza mahalli fotoğraflanmalıdır. 3. Şahısların kulaktan dolma yorumları yerine kaza olayını bizzat yaşayan ve görenlerin ifadeleri doğrultusunda kayıt oluşturulmalıdır.

         5 - İşveren veya İşveren Vekili Kazanın meydana geldiği günden sonra

yasal süre (3 İŞ GÜNÜ) içersinde SGK'ya bildirimde bulunması gerekiyor.

 

      6 - 657'ye tabi çalışanlar için SGK'dan alınan şifre ile internet üzerinden https://uyg.sgk.gov.tr/IsKazasiBildirimISV4C/ giriş yapılması gerekiyor. Şayet sistemsel bir hata yaşanması halinde SGK'ya İş Kazası Bildirim Formu elden teslim edilmelidir. Şifre verilmeyen Okul ve Kurumlarımız SGK'ya bildirilecek İş Kazası Bildirim Formunu doldurduktan sonra üst yazı ile birlikte yasal süre (3 İş Günü) içerisinde SGK'ya elden bildirimde bulunmaları gerekiyor. Ayrıca MEB'e iletilmek üzere İş Kazası Bildirim Formu doldurulup ıslak imza ile imzalandıktan sonra Ayvacık Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenliği Bürosuna yazı ile bildirilmelidir.

         

       7 - Tüm bu iş ve işlemler için dosya tutulmalı ve İş Güvenliği Uzmanına verilmek üzere saklanmalıdır.

       

      NOT : İşKazası tutanağı formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. (Formatta bir değişiklik yapılmadan formun doldurup bir örneğinin el yazısı ve ıslak imzalı olmasına dikkat edilmelidir.)   

       

       Dökümanı İndirmek İçin Tıklayınız 

Ümmühan Mah. Lise Cad. No2 Çankaya İlkokulu Alt Katı - 02867121006

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.